زمانی که یک کامپیوتر تهیه میکنید و یا میخرید، معمولاً مانیتور جزو اولویتهای نخست نیست. اما مانیتورها نیز مانند سخت افزارهای دیگر متفاوت هستند. به هرصورت شما تمام روز باید به آنها نگاه کنید. پس باید کمی بیشتر در موردشان فکر کرد. برای یک انتخاب صحیح، دانستن موارد زیر ضروری است.
در ابتدا، شاید اندازه خاصی در نظر داشته باشید. شاید شما یک مانیتور ۲۷ اینچی برای میز بزرگتان میخواهید. و یا شاید دنبال اندازه کوچکتری هستید. شاید به دو مانیتور نیاز دارید؛ که در این حالت باید دقت کنید هر دو روی میزتان جا شوند. (دو مانیتور ۲۷ اینچی به سختی در بسیاری از مکانها جا میشوند!)
با این حال زمانی که در مورد اندازه مانیتور تصمیم گرفتید باید در مورد رزولوشن آن نیز تصمیم بگیرید. رزولوشن، تعداد پیکسلهایی است که مانیتور نمایش میدهد (و بنابراین میزان شفافیت تصویر است.). امروزه مانیتورهای p1080 (رزولوشن ۱۰۸۰×۱۹۲۰) بسیار رایج هستند. این مانیتورها در ابعاد ۲۳ اینچ تصویری با شفافیت کافی تولید میکنند؛ هرچند در ابعاد ۲۷ اینچ به دلیل تراکم پیکسلی پایین، کیفیت تصویر خوبی نخواهد داشت. برای این ابعاد احتمالاً رزولوشن بالاتری (مثل ۱۴۴۰×۲۵۶۰) نیاز دارید که در آن نه تنها تصویر شفاف تر خواهد بود، بلکه فضای بیشتری برای آیکونها، صفحات وب و چیزهای دیگر خواهید داشت.
در نهایت، دقت داشته باشید هرچند اکثر مانیتورها – مانند HDTV – دارای نسبت تصویر ۱۶:۹ هستند، اما نسبتهای دیگری نیز وجود دارد. به عنوان مثال برخی مانیتورها رزولوشن ۱۲۰۰×۱۹۲۰ دارند؛ طبیعتاً بلندتر هستند و تقریباً شفافیتشان با رزولوشن p1080 برابر است؛ اما فضای اضافه ای معادل ۱۲۰ پیکسل به صورت عمودی در اختیارتان قرار میدهند. این مانیتورها به طور خاص برای اینترنت گردی و نوشتن مناسب هستند اما نسبتاً سخت پیدا میشوند.
سپس، در مورد آنچه از پنل می خواهید فکر کنید. انواع مختلفی پنل، متناسب با مصارف متفاوت وجود دارد. ما ویدیوی بالا را پیش از این به اشتراک گذاشته ایم؛ اما با این موضوع نیز تناسب دارد.
امروزه ارزانترین و رایجترین نوع پنلهای السیدی هستند. اگر در برگه اطلاعات مانیتور شما چیز خاصی نوشته نشده باشد، مانیتورتان احتمالاً یک پنل TN است. این نوع پنلها زمان پاسخ گویی سریعتری دارند و سرعت تعویض فریم بالاتری را پشتیبانی میکنند (پایین را نگاه کنید.). پس برای گیمرها و طرفداران بازیهای سهبعدی مناسب میباشند. البته در این نوع پنلها، رنگها دقت کمتری دارند و در زوایای مختلف دچار اعوجاج میشوند. اگر به سرعت تعویض فریم بالا نیاز ندارید بهتر است انواع دیگر پنل را ببینید.
یک انتخاب میانی خوب محسوب میشوند (هرچند غیرمتداول تر از انواع دیگر هستند.). این نوع پنلها دقت رنگ بهتری نسبت به TN و بهترین سیاهی را در میان همه انواع دارند. البته در صورتی که آنها را از زاویه نادرست تماشا کنیم ممکن است رنگهای عجیبی نشان دهند.
انتخاب گرانتری هستند اما دقت رنگ عالی و زاویه دید بهتری نسبت به پنلهای TN و VA دارند. در نتیجه برای طراحهای کارهای گرافیکی و عکاسها عالی هستند. هرچند حتی اگر در این حوزهها نیز فعالیتی نداشته باشید، پنلهای IPS به میزان قابل توجهی تصویر بهتری نسبت به پنلهای TN تولید میکنند. با این حال، این پنلها سرعت تعویض فریم بالایی ندارند و گاهی اوقات زمان پاسخگویی کندتری نسبت به پنلهای TN دارند. این مساله زمانی برای شما مشکل ایجاد خواهد کرد که یک گیمر حرفهای باشید و یا به دنبال بازیهای سهبعدی باشید. (بازیهای سهبعدی به مانیتورهای Hz120 نیاز دارند.)
بسیار شبیه به پنلهای IPS بوده ولی بهتر و گرانتر هستند.
اگر به دنبال بازی هستید، باید به سرعت تعویض فریم دقت کنید. اکثر مانیتورها دارای سرعت تعویض فریم Hz60 هستند که به معنی نمایش ۶۰ فریم در ثانیه به هنگام اجرا است. (حتی اگر بازی شما با سرعت fps100 اجرا میشود، فقط ۶۰ فریم روی مانیتور Hz60 میبینید.) مانیتور Hz120 تجربه بازی روانتری را فراهم میکند و اجرای بازیهای سهبعدی را با سرعت Hz60 برای هر چشم ممکن میسازد. هرچند باید در نظر داشته باشید که سرعت تعویض فریم بالا، فقط در پنلهای TN وجود دارد. پس باید از بالا بودن اهمیت سرعت تعویض فریم یا تصویر بهتر IPS مطمئن شوید.
بسیاری از مانیتورها لایه ضدانعکاس دارند که (حدستان درست است!) از انعکاس نور تابشی از پشت پیشگیری میکند. این مانیتورها برای اتاقهای خیلی روشن و یا اتاقهایی که پنجرهای در پشت محل نشستن دارند مناسب هستند؛ اما ممکن است تصویر را کمی کدرتر و مبهمتر نمایش دهند. نمایشگرهای براق، واضحتر هستند اما در اتاقهایی با نور زیاد، مشکل بازتاب نور دارند. مانیتورهای نیمه شفاف، حد تعادلی بین این دو حالت فراهم میکنند.
در انتها، مانیتورها تا حدودی متفاوت از یکدیگر میایستند. برخی محکم و برخی شکننده هستند. برخی را میتوان از طرفی به طرف دیگر چرخاند و برخی فقط به صورت عمودی قابلیت چرخش دارند. (برخی را حتی میتوان ۹۰ درجه چرخاند تا در حالت عمودی یا پرتره قرار گیرد.) این مورد، ویژگی خیلی مهمی نیست ولی برای محدود کردن انتخابها میتوان آن را هم در نظر گرفت. یک مانیتور خوش ساخت، راحت تر از یک مانیتور ارزان به حالت دلخواه شما میایستد.
این مورد بسیار ساده است: از اینکه مانیتورتان دارای اتصالات مورد نیاز شما باشد اطمینان حاصل کنید. اگر کارت گرافیک شما دارای خروجی DVI است (هرچند همیشه میتوانید از آداپتور استفاده کنید)، استفاده از یک مانیتور با پورت DVI راحتتر خواهد بود. گاهی اوقات حتی کارتهای گرافیک خاص، محدودیتهایی را روی بعضی انواع پورتهای به خصوص قرار میدهند (به عنوان مثال قابلیت روشن کردن مانیتورهای دوگانه تنها از طریق پورت Display). پس تحقیق کنید و مطمئن شوید مانیتورتان پورتهای مورد نیاز شما را دارد.
موارد بالا مهمترین ویژگیها بودند؛ اما به امکانات موجود دیگر نیز نگاهی داشته باشید. امکان دارد شما به مانیتوری با بلندگوهای داخلی و یا پورت USB در پشت احتیاج داشته باشید. با تحقیق، چیزهای بیشتری یاد میگیرید. و البته نظرات کاربران را نیز بخوانید تا پنلی با مشکلاتی از قبیل نور پسزمینه غیریکنواخت (Backlight Bleeding) و یا کشیدگی تصویر (Ghosting) نخرید.
ویژگیهای پیشرفته دیگری مانند نسبت کنتراست، گام پیکسل و… نیز وجود دارد. اگر علاقه مند هستید، میتوانید در مورد آنها نیز مطالعه کنید. اما به احتمال زیاد ویژگیهای بالا مهمترین مواردی خواهند بود که با آنها سروکار خواهید داشت و شما را در محدود کردن انتخابهایتان کمک خواهند کرد. از کجا شروع کنید؟ پنج عدد از بهترین مانیتورها را میتوانید در این بخش ببینید (برای بهترین نتیجه، قبل از هر کار مانیتور را کالیبره کنید.). موفق باشید!