چگونه از میان تکنولوژیهای تلویزیون رقیب انتخاب کنیم
آیا پرداخت پول بیشتر برای OLED ارزش دارد؟ یا آیا تلویزیونّهای LCD و LED که مقرون به صرفهتر هستند به همان خوبی هستند؟ تلویزیون های QLED چطور؟ به نظر میرسد که خرید یک تلویزیون هیچگاه این چنین پیچیده نبوده است، اما این تکنولوژیهای تلویزیونی به ظاهر مشابه، در حقیقت بسیار متفاوت هستند.
در طول چند سال گذشته، اهمیت بعضی از جنبههای تلویزیونها رشد کرده و اهمیت بعضی دیگر کاهش داشته است. در ابتدا تلویزیونهای هوشمند بودند، و چالش آن بود که دستگاهی انتخاب شود که گستردهترین و بهروزترین مجموعه برنامههای کاربردی را داشته باشد. امروزه تقریبا همه تلویزیونها در آن جنبه شبیه هم هستند و ویژگی برجسته فعلی، دستیار صوتی است.
اما علاوه بر همه اینها، کیفیت تصویر مهمترین بخش معادله تلویزیونها باقی مانده است. OLED، QLED، LED و LCD تکنولوژیهای رقیبی هستند که هریک تعادل خاصی بین قیمت و کیفیت تصویر را ارائه میکنند. هرچند، قابلیتهای پایه آنها یکسان است.
همه آنها از تکنولوژی غالب تفکیکپذیری 4K پشتیبانی میکنند، همچنین از تکنولوژیهای تقویتکننده رنگ همراه با 4K مانند HDR، HDR10+ و دید دالبی[1] نیز پشتیبانی میکنند. شما همچنین ادعاهای تکنولوژيک دیگری را نیز میشنوید، همانند پردازنده 4K HDR X1، برد دینامیک PRO و صفحه نمایش تریلومینوس (Sony)، نانوسل و صفحه نمایش کوانتوم IPS 4K (LG) و 4K SUHD و Ultra HD Premium HDR 1500/2000 (سامسونگ). مسلما این تکنولوژیها تفاوتهایی ایجاد میکنند، ولی عنصر اصلی برای تصمیمگیری نیستند.
در عوض، به هنگام خرید یک تلویزیون، به خاطر داشته باشید که به این تبلیغات پر سر و صدا کمتر توجه کنید و بیشتر به تفاوتهای کیفیت تصویر بین تکنولوژيهای OLED، QLED، LED و LCD توجه داشته باشید. این چیزی است که باید بدانید.
[به روز رسانی: آیا مایلید که احساس کنید با خرید تلویزیون به جهان کمک میکنید؟ یک دیگر از مزیتهای بالقوه صفحههای OLED آن است که تولید آنها از منظر زیستمحیطی میتواند پاکتر باشد. این در حالی است که تولید صفحههای LCD به گاز گلخانهای تری فلورید نیتروژن نیاز دارد ، اما OLED ها نیاز ندارند. بنابراین، اگر مایلید سیاره زمین را نجات داده و همچنین یک کیفیت تصویر بهتر داشته باشید، یک OLED بگیرید
[1] Dolby Vision
OLED یک تکنولوژي تصویری خود-نشردهنده است.
OLED چیست؟
مزایا و معایب OLED
مزایا:
باریکترین تکنولوژی تلویزیون (۲.۵۷ میلیمتر)
پیکسلهای خود-نوردهی کننده
رنگهای سیاه بیشتر متقاعد کننده
نرخ تجدید صفحه سریعتر (۰.۰۰۱ میلیثانیه)
بدون جادِر[1] و بدون تارشدگی
معایب:
تنها در سه اندازه صفحه نمایش یافت میشود: 55، 65 و 77 اینچ
روشنایی تقلیل یافته (1000 نیتس)
گران
تماشای یک تلوزیون OLED برای نخستین بار یک لحظه شگفتانگیز خالص است. تصاویر آنچنان روان، سیال، رنگارنگ و با کنتراست هستند که نمیتوانید به سراغ تلویزیون LCD یا پلاسمای قدیمی خود بروید. آیا OLED آن تکنولوژی تلویزیونهای مسطحی است که ما در انتظار آن بودیم؟
دیود گسیل نور ارگانیک (LED) که به اندازه کاغذ دیواری مسطح است، یک نقطه عطف در تلوزیونها محسوب میشود. این دیود نور مخصوص به خود را ساطع میکند، در نتیجه نور پس زمینه عظیمی که در دیگر نوع تلویزیونّها استفاده میشود در این تکنولوژي وجود ندارد. در یک صفحه OLED هر پیکسل خود-نوردِه است، در نتیجه میتوان تصاویر را تا حد پیکسل کنترل کرد، همچنین این ویژگی باعث نازک بودن این نوع صفحه میشود.
در یک صفحه OLED، لایههای ارگانیک در بین نیمهرساناها قرار میگیرند، سپس توسط یک جریان الکتریکی تغذیه میشوند، که در عمل به این معنی است که هر یک و همه پیکسلّها میتوانند به صورت منحصر به فرد خاموش و روشن شوند. این فرآیند ضمنا برای ایجاد روشنایی بیشتر مصرف برق کمتری نیاز دارد، و همچنین ایجاد سیاه کامل را امکانپذیر میکند.
درنتیجه تصاویری که هم شامل تاریکی و هم روشنایی بینهایت باشند، مانند آسمان تاریک شب مملو از ستارهها، واقعیتر دیده میشوند. منظور از کنتراست نامحدود سفیدترین سفیدی و تاریکترین سیاهی است و همچنین همه آن چیزی است که بین این دو قرار دارد. انتظار رنگهای حیرتآور و زمان واکنش بسیار سریع را داشته باشید. نقطه ضعف آن؟ بسیار گران است، و هیچکس نمیداند که صفحات OLED چقدر عمر میکنند.
تکنولوژي پایه تلویزیون LCD به سرعت در حال تنزل در بازار است.
LCD و LED چیست؟
مزایا و معایب LCD/LED
مزایا:
مقرون به صرفه
موجود در هر اندازهای
روشن و رنگارنگ
معایب:
فناوری قدیمی
زاویه دید محدود
کنتراست متوسط
اگر نمیتوانید پرداخت هزینه زیاد بر روی یک تلویزیون OLED یا QLED را برای خود توجیه کنید، خبر خوب آن است که همه برندهای اصلی تلویزیون هنوز حجم بسیار زیادی تلویزیونّهای LCD-LED تولید میکنند. تلویزیونهای LCD (نمایشگر کریستال مایع) و LED (دیود نورافشان) غالبا به صورت مفاهیم رقیب شناخته میشوند، اما هر دو منتسب به تکنولوژیهای تصویر یکسانی هستند. در یک تلویزیون LCD، کریستال مایع نور پلاریزه را میچرخاند، و در عمل به صورت یک دریچه نور عمل میکند که در آن همه پیکسلها به صورت همزمان نور را ساتع میکنند. به جای نوردهی پیکسل به پیکسل در تلویزیونّهای OLED، در یک تلویزیون LCD استاندارد، همه نورها از یک نور پس زمینه با مصرف انرژی بسیار بالا تولید میشوند. حاصل چنین فرآیندی یک روشنایی یکدست و تصاویری با کنتراست نوری نسبتا کم است.
LCD یک تکنولوژی از مد افتاده است، آنچنان که دیگر شما نمیتوانید به آسانی تلویزیونّهای LCD پایه را به هر اندازه دلخواه و با مشخصات دلخواهتان در بازار پیدا کرده و بخرید. اشاره به نور پس زمینه LED. به جای داشتن یک نور پس زمینه یکپارچه که کنتراست را محدود میکند، تلویزیونهای LED توسط LEDها نوردهی میشوند. این LEDها یا به صورت خوشهای در پشت صفحه قرار گرفتهاند (که به آن نوردهی محلی آرایهای کامل گفته میشود) و یا در کنارهّها قرار گرفتهاند (که به آنّها تلویزیونّّهای LED «لبه» یا «روشنشده از لبه» گفته میشود). نوع دوم رایجتر است زیرا تلویزیونّهای حاصل از این تکنولوژي مسطحتر هستند.
چندین نقطه ضعف هم وجود دارد، از جمله آنکه هر دو تکنولوژي نور خود را از یک منبع خارجی دریافت میکنند که این موضوع باعث افزایش اجزاء تلویزیون و همچنین اندازه آن میشود. اگر در تاریکی کامل این تلویزیون را تماشا کنید متوجه لکهها و روشناییهای نابرابر بر روی صفحه و همچنین اجزاء سایه در نواحی تاریک صفحه خواهید شد. اما تصاویر معمولا بسیار درخشان و رنگی هستند و شما میتوانید تلویزیون LED را تقریبا با هر اندازهای بخرید. آنها ارزش بالایی دارند.
برندها همواره تلاش دارند در مورد نوآوریهای جدید تبلیغات اغراقآمیز داشته باشند ( مانند تبلیغات LG در مورد تکنولوژی نانوسل، اما در حقیقت این فقط پیچ دادن تکنولوژی قدیمی است. تلویزیونّهای LCD با نور پس زمینه LED در حال حاضر یک نقطه تعادل برای تکنولوژيهای تلویزیون محسوب میشوند، و این موضوع قرار نیست در آینده نزدیک تغییر کند.
بهترین تلویزیونهای LED: انتخاب ما از بهترین تلویزیونهای LCD LED که شما میتوانید آنها را خریداری کنید
QLED نامی است که سامسونگ برای جدیدترین تکنولوژی LCD خود انتخاب کرده است.
QLED چیست؟
مزایا و معایب QLED
مزایا:
سفیدهای درخشان
فوق درخشان (بالای 1500 نیتس)
تنوعی از اندازه صفحه بین 49 تا 88 اینچ
معایب:
به اندازه OLED باریک نیست (۲۵.۴ میلیمتر)
بیش از اندازه درخشان
سیاههای کمتر متقاعد کننده نسبت به OLED
نرخ تجدید صفحه کندتر
QLED (دیود نورافشان نقطه کوانتومی) یکی دیگر از تکنولوژیهای تلویزیون است که اخیرا وارد بازار شده است و بسیار متفاوت از OLEDها هستند. صفحههای QLED خود-نورده نیستند، و بجای آن توسط LEDهایی که در کنارها قرار گرفتهاند روشن میشوند (درست همانند LCD های «لبه» با نور پس زمینه LED). مزایای تلویزیونهای QLED آن است که آنّها از یک فیلتر رنگی نقطه کوانتومی بهره میبرند و قادرند روشناییهای بسیار بالاتری نسبت به تلویزیونهای OLED ایجاد کنند. رنگهای ایجاد شده در این تلویزیون بسیار شگفتانگیز هستند، اما زمان واکنش کندتر نیز از خصوصیات این تلویزیونها هستند. هرچند، کنتراست و سیاهها در این تلویزیون به خوبی تلویزیونهای OLED نیستند.
تاکنون، QLED تنها موفقیت نسبتا کمی داشتهاند، اما این وضعیت میتواند تغییر کند. در نمایشگاه CES 2018، سامسونگ اعلام کرد که تلویزیونهای QLED این شرکت در سال 2018 از نور پس زمینه مستقیم و محلی بهره خواهند برد و درخشانتر نیز خواهند شد. اگر مسائل عملکرد میزان رنگ سیاه و تارشدگی حرکتی بهبود یابند، سامسونگ میتواند در زمینه این تکنولوژی پیشرفتهایی داشته باشد. اما این تنها مشروط به آن است که این تلویزیونها از OLED، که مقیاس کنونی کیفیت تصویر هستند، ارزانتر باشند.
سریهای فیلیپس 6 از تلویزیونهای OLED به همراه آمبیلایت عرضه میشوند.
من باید کدامیک از تلویزیون OLED، QLED، LCD یا LED را بخرم؟
بیشتر برندهای تلوزیون هر تکنولوژیای که محبوب باشد را عرضه میکنند. با این حال، یک شکاف در بازار وجود دارد، هیچ برندی نیست که هم OLED و هم QLED را بفروشد. صفحههای OLED تنها توسط LG ساخته میشوند، و QLED تنها توسط سامسونگ. برندهای دیگر از لیسانس آنها استفاده میکنند و با اضافه کردن خواص محرمانه مخصوص به خود به این تکنولوژيها، مدلهای خاص خود را روانه بازار میکنند.
آنچه شما تصمیم به خرید آن میگیرید در نهایت به قیمت وابسته است. نوآوریهای آینده میتوانند این توصیه را برعکس کنند، اما در حال حاضر، اگر پول اضافی دارید و بهترین را میخواهید، بدون هیچ سوالی به سراغ OLED بروید. یک صفحه روشنتر میخواهید؟ به سراغ QLED بروید. اگر قیمت برای شما مهم است و نیازی به سیاهترین سیاه ندارید به سراغ تلویزیونهای LCD با نور پس زمینه LED بروید. این تلویزیونها ممکن است همان سطوح کنتراست را نداشته باشند، اما بسته به تکنولوژي سازنده آن می توانند کنتراستهای بسیار مشابهی داشته باشند.
این موضوع ممکن است در ابتدا گیجکننده باشند، اما هنگامی که اطلاعات کمی در رابطه با تفاوتّهای بین OLED، QLED، LED و LCD داشته باشید، خرید یک تلویزیون آسانتر از آنچه فکر میکنید خواهد شد.
[1] Judder